Oorlog-stories wint Dutch Interactive Award

Oorlog-stories wint Dutch Interactive Award

Oorlog Stories heeft de Gold Award gewonnen bij de Dutch Interactive Awards. Dat werd vandaag tijdens de online uitreiking bekend gemaakt. Oorlog-stories is een serie voor Instagram en Youtube met als thema: Wat als een tienermeisje in de Tweede Wereldoorlog social media had gehad? Welke verhalen zou zij dan delen met haar volgers en hoe reageren leeftijdsgenoten daarop?

Stepping Stone produceerde de online tienerserie Oorlog-stories voor de EO, waarbij elke dag een serie stories en posts voor het Zapp Instagram account werd gemaakt. De interactie met de gebruikers was groot en de serie leverde lovende kritieken op.

Uit het juryrapport: “Hiermee levert men echt het hoogste niveau van vernieuwing en emotionele betrokkenheid af. Het is bijzonder knap hoe men een stuk drama in een heel nieuw format heeft gegoten dat vervolgens aansluit bij de mediaconsumptie van een jongere generatie. Er is een goede balans gevonden tussen een zwaar thema en de vluchtigheid van de nieuwe media. De jury is onder de indruk van het inlevingsvermogen en de samenwerking van de partijen die betrokken zijn bij de productie. De jury was geroerd door deze gouden case.”

In de serie vertelt een 15-jarig meisje dagelijks wat ze meemaakt tijdens de oorlog. De hoofdrol was voor SpangaS-actrice Claudia Kanne, die in de serie Esther heet. We zien hoe het gewone leven van Esther in de oorlog steeds verder onder druk komt te staan. Ze is 15 jaar oud als de oorlog begint. De eerste periode lukt het haar om optimistisch te blijven: “oorlog is niks voor mij”. Als het te gevaarlijk wordt, besluit ze zonder haar ouders en broer onder te duiken met hulp van haar vriendje Freek. Niet verstopt, maar met een nieuwe identiteit bij een gezin in een andere stad. Een angstige en eenzame tijd breekt aan. Naarmate de oorlog heviger wordt, krijgt ze steeds minder informatie over hoe het haar gezin vergaat. Totdat er een reeks slechte berichten komt.

De serie is geïnspireerd op het oorlogsdagboek van de Nederlandse Edith en geschreven door Willem Bosch en Yannick de Waal. De serie is geproduceerd door Stepping Stone Producties en geregisseerd door David Cocheret. De makers van ‘eva_stories’ leverden advies bij de totstandkoming van deze serie. Oorlog-stories is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het NPO Fonds.

About the Author