Niet Zonder Ons

Niet Zonder Ons

In Niet Zonder Ons volgen wij Daphne, Hendrika, Arie, Cor, Hans en Peter. Allemaal hebben zij een hersenaandoening, waardoor zij tegen hun wil in thuis zijn komen te zitten met weinig om handen.  Zij vertegenwoordigen een vergeten groep, die weinig perspectief hebben op een nog actieve toekomst. En dat is zonde, want het zijn mensen die stuk voor stuk nog véél capaciteiten hebben en graag nog zoveel mogelijk uit hun leven willen halen. De achterliggende gedachte van dit programma komt van neuropsycholoog Erik Scherder, die in de praktijk merkt hoe belangrijk het is dat deze mensen weer het gevoel krijgen ertoe te doen door gewoon deel uit te maken van de samenleving. In Niet Zonder ons geven wij de deelnemers een duwtje in de rug door hen weer van het werkende bestaan te laten proeven, met als ultiem doel: Een betere kwaliteit van leven.

Daphne (26), de jongste deelneemster van Niet Zonder Ons, heeft Niet Aangeboren Hersenletsel door een ernstig verkeersongeluk. Hierdoor is ze erg ongeremd en komt ze vaak kwetsend uit de hoek, waardoor het haar de afgelopen jaren niet is gelukt om langdurig aan het werk te blijven Ze gaat aan de slag bij een restaurant, want de dromen en ambities die zij had voor het ongeluk, heeft zij nog steeds.

De 57-jarige Hendrika lijdt aan Ataxie van Friedreich, een zeldzame erfelijke aandoening die het zenuwstelsel beschadigt. Fysiek gaat zij misschien achteruit, maar op cognitief vlak is er niets aan de hand. Hendrika stuurt al 14 jaar lang vier sollicitatiebrieven per maand, maar tot op heden heeft dat nog niet mogen baten. Het maakt haar verdrietig dat haar de kans niet wordt gegund, en hoopt snel op een ommekeer

Cor (49) was tot tien jaar geleden een succesvol wijninkoper en reisde de hele wereld over. Tijdens één van zijn reizen krijgt hij een harstilstand met hersenletsel tot gevolg. Tegen zijn wil gaat hij naar een dagbesteding waar hij samenkomt met mensen met een beperking, maar daar ligt niet zijn toekomst.

In maart 2019 is de ziekte van Alzheimer bij Arie (69) vastgesteld. Hij noemt zichzelf een echte computernerd, omdat hij altijd in de ICT heeft gewerkt. In Niet Zonder Ons gooit hij het echter over een hele andere boeg. Hij gaat aan de slag als voorlezer bij een cultureel centrum en heeft daarmee zijn nieuwe passie gevonden.

De 59-jarige Hans heeft frontotemporale dementie. Hans is door de dementie zijn baan verloren en voelt zich in de steek gelaten. Zijn grote droom is om weer onder de mensen te komen en een cultureel centrum biedt voor hem de ideale uitkomst.

Ook de Amsterdamse Peter (72) gaat aan de slag bij het cultureel centrum in Amsterdam. In 2018 wordt bij hem de diagnose Alzheimer gesteld. Hij raakt regelmatig de draad kwijt en herhaalt zichzelf vaak. Maar ondanks dat Peter weet wat hij heeft, wil hij niet bij de pakken neerzitten.

Niet Zonder Ons is iedere maandag om 21:30 uur te zien op NPO1. Dit programma hebben wij gemaakt in opdracht van Omroep MAX.