Verslaggever Jorn Rohde leeft een maand lang op friet en vitaminepillen voor Galileo

Verslaggever Jorn Rohde leeft een maand lang op friet en vitaminepillen voor Galileo

Onze verslaggever Jorn Rohde zal voor het tweede seizoen van het wetenschappelijke programma Galileo een maand lang alleen maar vitaminepillen en friet eten.

‘Hoe goed zijn vitaminepillen eigenlijk? Word je minder gezond als je groente, fruit en zuivel vervangt door tabletjes? Om die vragen te beantwoorden stortte Amsterdammer Jorn Rohde zich tweeënhalve week terug in een experiment. Met op het menu niets anders dan driemaal daags friet.’

Ik neem aan dat jij inmiddels geen friet meer kunt zien?
,,Dat valt heel erg mee. Af en toe is het lijden en natuurlijk heb ik best wel eens zin in een banaan of een Mars, maar het is een bepaalde mindset: ik mag het niet, dus neem ik het niet. Ik mag niet eens een patatje speciaal, want daar zitten uitjes in. Het is alleen friet, vitaminepillen, water, koffie en thee.”

Friet als ontbijt dus. Hoe krijg je dat weg?
,,Ja, dat is om half acht ’s ochtends best lastig. Ik zie mijn vriendin dan kwark met verse vruchten eten en dan zit ik daar met mijn frietje sambasaus. Maar het staat me nog niet tegen. In de ochtend bak ik het meestal in de airfryer, ’s middags eet ik meestal friet in de RTL-kantine en ’s avonds bak ik het zelf op het balkon, of ik loop even naar de McDonald’s of de frituur op de hoek. Ik varieer alleen in de sausjes. Knoflook, mayo, ketchup of een frietje samurai met mayo en sambal.”

Wat wil je ermee bereiken?
,,Ik wil zien welk effect het op me heeft. Mentaal en fysiek. Ik ben vooraf gecontroleerd op zaken als bloeddruk, vetpercentage en hartslag. Dat doen we volgende week vrijdag opnieuw en dan weten we hoe ongezond het is geweest. Misschien valt het mee, dan hebben de pillen goed gewerkt.”

Hoe voel je je nu?
,,Eigenlijk heel goed en dat had ik niet verwacht. Ook mentaal. Ik dacht dat ik me slecht, leeg en vies zou voelen. Ik heb heus wel een dip  gehad; dat was na een draaidag in Walibi, waar ik op een warme dag allerlei achtbanen moest testen. Daarna was ik helemaal af en stond ik op het punt te stoppen. Maar vanaf het weekend daarna ging het beter. Mijn lichaam heeft zich waarschijnlijk gereset naar een modus waarin ik mijn leven redelijk normaal kan leiden. Ik houd dit echt nog wel anderhalve week vol.”

Kom je nooit in de verleiding?
,,Zeker wel, dan moet ik sterk zijn. Ik was met vrienden een weekend weg. Zij hadden een tafel vol met mixed grill en verse groenten. Toen had ik het heel zwaar. En ik heb vaak lekkere trek. Laatst lag ik al in bed, toen ik opeens zo’n honger kreeg dat ik ben opgestaan en de frituurpan maar heb aangezet.”

Hoe lang gaat het na deze periode duren voordat jij weer een frietje aanraakt?
,,Nou, dat zal best meevallen. Want weet je waar ik stiekem zin in heb? In een frietje kapsalon. Lekker met knoflooksaus en kebab. Alleen die frituurpan ga ik het huis uitdoen. Want als je daar eens goed over na gaat denken, is het eigenlijk maar een smerig ding.”

Galileo is vanaf september terug op televisie bij RTL 5.

bron: AD

About the Author