BEVRIENDE BUTLER, ARTS EN ANDERE KENNERS OVER PRINSES DIANA IN NEDERLANDSE DOCU OP NET5

Vijfentwintig jaar na Lady Di’s dood is op NET5 de LINDA.-documentaire ‘Prinses Diana, 25 jaar later’ te zien. Onze royalty reporter Sam Hoevenaar duikt voor deze  Nederlandse special in haar indrukwekkende leven. 

Ze onderzoekt hoe we haar nalatenschap terugzien binnen het koningshuis. Daarvoor spreekt ze onder ander Diana’s bevriende butler, haar favoriete royalty-fotograaf, de journalist met wie ze haar biografie schreef én de arts die eerste hulp verleende tijdens haar laatste momenten.

PRINSES DIANA

In Parijs praat Sam met arts Frederic Mailliez over het moment dat hij prinses Diana aantrof in de gecrashte auto. Hij was de eerste ter plekke, dertig seconden na het ongeluk. Mailliez bespreekt hoe de paparazzi zich om hem heen verzamelden toen hij eerste hulp verleende aan de ernstig gewonde prinses Diana.

Diana’s vriend en butler Paul Burrell vertelt over zijn laatste momenten met haar. Hij zat op de avond voor de uitvaart bij haar kist toen hij besloot nog enkele belangrijke items mee te geven op haar laatste reis.

VAN KINDERJUF TOT SUPERSTER

Sam duikt in het iconische levensverhaal van de prinses, met onder andere royaltyfotograaf Arthur Edwards. Hij is de eerste die Diana spot in 1981 en ziet de jonge kinderjuf uitgroeien tot een internationale megaster. Ook modejournalisten Eloise Moran en de Nederlandse Stefanie Bottelier komen aan het woord, over Diana als stijlicoon. Van Dynasty Di met pofmouwen en galajurken tot haar sexy en sportieve outfits in de jaren negentig.

CAMILLA

Biograaf Andrew Morton vertelt over zijn beroemde samenwerking met prinses Diana  in 1992 voor het onthullende boek Diana: Her True Story. Morton bespreekt hoe Diana’s persoonlijkheid het koningshuis tot op de dag van vandaag veranderd heeft.

Hoe staat het koningshuis er vijfentwintig jaar na de grootste paleiscrisis aller tijden bij?  Hoe werd de ooit massaal gehate minnares Camilla de toekomstige koningin? En wat vinden Diana’s zoon William en Harry daarvan? Het koningshuis voerde met mediastrategen campagne om Camilla aan te prijzen bij het volk. Fotograaf Arthur Edwards en royalty reporter Omid Scobie geven een inkijkje in hoe dat eraan toeging.

DIANA EN MEGHAN

Prinses Diana kampte met ernstige psychische problemen tijdens haar jaren aan het hof. En in 2020 geeft Meghan, de echtgenote van prins Harry, aan suïcidale gedachten te hebben. Is die herhaling toevallig of zien we een patroon? Sam spreekt met kenners over de uitdagingen van het leven binnen de paleismuren waarmee nieuwkomers te maken krijgen. Een leven dat voor Diana, Sarah Ferguson en ook Meghan ondraaglijk was.

De documentaire Prinses Diana, 25 jaar later is te zien op 31 augustus om 21:30 op NET5, Powered by LINDA.

Bron: Linda.nl