Stepping Stone produceert Eens ging de zee hier tekeer voor Omroep MAX

Vanaf zaterdag 4 juni is om 20.40 uur op NPO 2 de vierdelige documentaireserie Eens ging de zee hier tekeer te zien bij MAX. Het is inmiddels negentig jaar geleden dat de Afsluitdijk volledig werd gedicht en de woeste Zuiderzee voorgoed veranderde in het rustige IJsselmeer. Hiermee kwam een einde aan een unieke cultuur.

Huub Stapel duikt in de geschiedenis van de Zuiderzee vanaf haar gloriejaren in de Gouden Eeuw tot de meest recente ontwikkelingen in het huidige IJsselmeer. Hij onderzoekt wat de bouw van de Afsluitdijk betekende voor de voormalige kustbewoners van de Zuiderzee.

Hoe was het om getroffen te worden door de ingrijpende beslissing van de overheid om een zee te temmen? Huub Stapel spreekt met zowel deskundigen als met directe nazaten van de voormalige kustbewoners. Afstammelingen van Zuiderzeevissers, vissersvrouwen, dijkwerkers en pioniers van het nieuwe land vertellen de verhalen die zij uit de overlevering hebben meegekregen. Eens ging de zee hier tekeer is losjes gebaseerd op het gelijknamige boek van Eva Vriend.

Credits:
Omroep: Omroep MAX
Productiebedrijf: Stepping Stone
Producent: Marlies van Amerongen
Uitvoerend producent: Inma Millenaar
Productieleiding: Frederique Enthoven
Eindredactie: Manon Lighthart
Redactie: Sander Visser, Michelle Bais
Camera: Cinelab
Montage: Ronald Voort, Cato-Margot Peekel
Presentatie/cast: Huub Stapel
Vormgeving: The Viewmasters
Lengte (in minuten): 40
Aantal afleveringen: 4
Datum eerste uitzending: 4 juni, 20.40 uur, NPO 2

Bron: Omroep MAX/Stepping Stone/BM
Foto: Roland J. Reinders/MAX

Dit is de bronvermelding