Kritisch leren kijken naar verhalen in de nieuwe KRO-NCRV jeugdserie Broodje Aap

Woensdag 28 december start KRO-NCRV met de nieuwe online jeugdserie Broodje Aap, mede ontwikkeld door Niek Roozen. In de 15-delige reeks, gemaakt door 15 verschillende nieuwe makers uit een talent-ontwikkeltraject, wordt in iedere aflevering een sensationeel en bizar verhaal verteld dat al tientallen jaren rondgaat en steeds wordt doorverteld alsof het waargebeurd is. Het is vervolgens aan de kijker om te bepalen wat waar is en wat niet. De serie is wekelijks te zien op het YouTube-kanaal van NPO Zapp en op npozapp.nl.

De verhalen in de afleveringen zijn gebaseerd op iets dat ooit echt is gebeurd, maar door de jaren heen zijn ze vaak nóg spannender en smeuïger gemaakt. Het is in Broodje Aap aan de jonge kijker om te achterhalen welk deel van het verhaal waar is. Om deze doelgroep nog verder te stimuleren kritisch naar beeld te kijken, zit er in iedere aflevering ook een easter egg verstopt; iets dat raar is en niet klopt. Na iedere aflevering vraagt Niek Roozen de kijker mee te discussiëren in de comments en op de NPO Zapp website een multiple choice vraag te beantwoorden. Uiteindelijk onthult Niek wat de waarheid is en welke delen van het verhaal zijn verzonnen en dus ‘broodje aap’ zijn.

KRO-NCRV vindt het belangrijk om kinderen op een speelse manier kritisch te leren kijken naar verhalen die als waarheid worden gepresenteerd en hoopt hiermee bij te dragen aan een nieuwe generatie kritische mediagebruikers.

Broodje Aap wordt geproduceerd door Stepping Stone en is vanaf woensdag 28 december wekelijks te zien bij KRO-NCRV op het YouTube kanaal van NPO Zapp en op npozapp.nl.

Niek Roozen