Nieuw EO-woonprogramma ‘De HuizenFixers’ helpt starters in nood aan een woning

Wat als je binnenkort afstudeert en daardoor met je tweejarige dochter op straat komt te staan? In het nieuwe EO-programma De HuizenFixers schiet presentator Rachel Rosier mensen te hulp die dringend een woning zoeken. Samen met een team van experts worden passende oplossingen gezocht, waarbij geen mogelijkheid onbesproken blijft. In deze tijd van hoge woningnood zijn juist die onontdekte mogelijkheden en out of the box oplossingen belangrijker dan ooit. 

In De HuizenFixers is in iedere aflevering een tweetal kandidaten te zien met een eigen dringende reden om een nieuwe woning te vinden. Het HuizenFixers-team schiet de kandidaten te hulp die zelf alles al geprobeerd hebben. Van Nienke die met haar tweejarige dochter dringend een nieuwe plek zoekt, omdat ze binnenkort afstudeert, naar Shadiyenne en Promise die net zijn getrouwd, maar nog bij haar ouders thuis in een piepklein kamertje wonen, tot Marleen die met haar kinderen op een bedrijventerrein verblijft.

Efficiënt ingerichte container of huurwoning?
Rachel bezoekt de kandidaten in hun huidige woonsituatie en leert hen beter kennen. Met die informatie op zak gaat het HuizenFixers-team aan de slag. Architect Maarten Nieuwenhuize en interieurstyliste Odette Simons zoeken samen met Rachel naar de woonoplossing die past binnen de wensen van de betreffende kandidaat. Wordt het een kleine, maar efficiënt ingerichte container, een nieuwe huurwoning of een appartement in een woonzorgcentrum? Iedere aflevering resulteert in verschillende én verrassende woonoplossingen.

Met De HuizenFixers vertelt de EO persoonlijke verhalen en laat zien hoe een creatieve oplossing, uit soms een onverwachte hoek, het antwoord kan bieden.

Een greep uit de verhalen
De kranten staan er vol mee, het huizentekort is een groter probleem dan ooit. Sinds 2015 is het aantal mensen dat geen woning kan vinden verdubbeld. Zo ook Nienke (25). Na 27 weken kwam zij erachter dat ze zwanger was, en dat terwijl ze net begon aan haar tweede studiejaar. Op dit moment woont haar dochtertje bij haar ouders en studeert ze zelf binnen een jaar af. Wat betekent dat ze haar huidige studentenhuis moet verlaten. Mede door haar maximale studielening is een huis kopen op dit moment onmogelijk.

Sinds het stuklopen van haar relatie drie jaar geleden woont Marleen (40) samen met haar kinderen in een kleine woonruimte boven een bedrijf op een bedrijventerrein. Naast dat de locatie niet ideaal is, is er ook veel overlast van verkeer en is het bovenal onveilig voor de kinderen om buiten te spelen. Met een budget van ongeveer 1000 euro hoopt Marleen een nieuw thuis voor haar en haar kinderen te vinden.

‘De HuizenFixers’ is een programma van de EO geproduceerd door Stepping Stone. De acht afleveringen zijn vanaf dinsdag 3 januari elke week te zien om 21.25 uur op NPO 3.

Odette Simons, Rachel Rosier en Maarten Nieuwenhuize