Nieuwe afleveringen Vergeten Helden bij MAX

In het drieluik Vergeten Helden vertelt presentator Jörgen Tjon de verhalen van heldhaftige strijders uit de voormalige Nederlandse koloniën. Mannen en vrouwen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog met gevaar voor eigen leven aansloten bij het Nederlands verzet. Ze vochten samen met Nederlandse verzetsstrijders, saboteerden de nazi’s of brachten Joden in veiligheid. Vergeten Helden is te zien vanaf vrijdag 5 mei om 22.10 uur bij MAX op NPO 2.

Jörgen Tjon volgt de strijders terug in de tijd en achterhaalt een geschiedenis die lang onderbelicht is gebleven. Ondanks dat relatief veel mensen uit Suriname, Nederlands-Indië en het toenmalige gebiedsdeel Curaçao tijdens de oorlogsjaren in het verzet zijn gegaan, is er weinig over terug te vinden. Kwam het door hun achtergrond? Of was het politiek? Feit is dat deze verzetsmensen de geschiedenisboeken maar zelden hebben gehaald en dat ze maar weinig waardering kregen na de oorlog.

Ook in het tweede seizoen van Vergeten Helden staat elke aflevering in het teken van één voormalige kolonie en haar verzetshelden. Hoe zag hun wereld eruit vóór de oorlog, wat was hun reden om naar Nederland te gaan, wat dreef hen om bij het verzet te gaan, bij welke heldendaden waren zij betrokken en vooral: tegen welke prijs?

Vergeten Helden wordt gepresenteerd door Jörgen Tjon is vanaf vrijdag 5 mei te zien om 22:10 uur bij MAX op NPO 2

Bron: Omroep MAX

Jörgen Tjon (Credits: Jeannette Cornelisse/MAX)