Stepping Stone lanceert royalty podcast met Sam Hoevenaar over 10 jaar koningschap

Stepping Stone lanceert woensdag 26 april 2023 Hare Majesteit de Podcast met koningshuisverslaggever Sam Hoevenaar. Deze royalty podcast trapt af met een reeks die in het teken staat van het regeringsjubileum van koning Willem-Alexander. De podcast is te beluisteren op Spotify.

Door middel van gesprekken met deskundigen geeft Sam Hoevenaar inzicht in hoe het koningshuis ervoor staat en hoe het leven er achter paleismuren uitziet. Te gast zijn koningshuiskenners Annemarie de Kunder, Tina Nijkamp en Coks Donders, en hoffotograaf Patrick van Katwijk.

Van Katwijk komt wekelijks op het paleis en is na achttien jaar meereizen in binnen- en buitenland een bekende van het koningspaar. Hij vindt dat er een verkeerd beeld van de koning is: “Ik vind de meningen wel eens te kort doen aan wat en wie hij is.” Van Katwijk vertelt openhartig over zijn shoot met prinses Alexia in de paleistuin en over de onzichtbare blessure van Willem-Alexander tijdens de inhuldiging: “De koning legt zijn eed af met twee vingers in de lucht. Maar kort ervoor brak hij zijn pink, en die zat tot een dag ervoor in een spalkje. En dus heeft hij met pijnstillers op zijn pink naar beneden gehouden. Want ja die foto met die hand, dat is het beeld van de dag.”

Met historicus Coks Donders gaat Hoevenaar in gesprek over de dalende populariteit van het koningshuis en de toekomstbestendigheid van de monarchie. Royalty watcher Tina Nijkamp deelt haar kritische blik op de royals. Amalia’s tour door het Caribisch deel van Nederland noemt ze ‘een grote fout van de adviseurs van het koningspaar’. Ook blikt Nijkamp in de podcast terug op haar ontmoeting met het koningspaar tijdens een uitblinkerslunch. Zij was aanwezig als zenderdirecteur van SBS6, waar de toenmalige kroonprins weinig van moest weten: “Mensen zeiden achteraf: wat deed Willem-Alexander onaardig tegen jou.”

Hare Majesteit de Podcast geeft een inkijk in de royale vakanties van het koninklijk gezin in Griekenland. Annemarie de Kunder, koningshuisverslaggever van RTL Boulevard, reist in 2019 af naar de villa van de Oranjes: “Toen zag ik pas dat de woning ontzettend groot is, met meerdere etages. Het is daar echt een walhalla.” De Kunder ging ook mee op de eerste officiële reis van prinses Amalia en onthult hoe moeder en dochter steggelen over de meegereisde visagist: “Ik heb begrepen dat er af en toe strijd was over wie er eerst en het langst in de stoel mocht, Máxima of Amalia. En dat de koningin er toch vaak met wat meer tijd vanaf kwam.”

Hare Majesteit de Podcast is vanaf woensdag 26 april te beluisteren op Spotify.