Stepping Stone ontwikkelt documentaire Spijtmoeders voor VPRO

Stepping Stone maakt samen met regisseur Milou Gevers een documentaire voor de VPRO over vrouwen die worstelen met het moederschap. In Spijtmoeders gaat Gevers op zoek naar het antwoord op de vraag: wat als je van je kind houdt, maar niet van je rol als moeder?

Aan de hand van integere portretten vertelt Milou Gevers de verhalen van vrouwen die verstikt worden door het moederschap. Zij worstelen elk op hun eigen manier met de hoge verwachtingen die de maatschappij aan moeders stelt. Gevers: “Ik wil met deze documentaire bespreekbaar maken hoe het krijgen van een kind je positie in de maatschappij verandert, en onderzoeken of frustratie, verdriet, woede en spijt daar ook bij mogen horen.” Eén op de tien Nederlandse moeders zegt wel eens spijt te hebben dat ze kinderen heeft genomen. Daarnaast zegt de helft van de vrouwen het moederschap te hebben onderschat.

Milou Gevers regisseerde eerder onder meer de documentaire Waarom bleef je niet voor mij (2020), een portret van kinderen die een ouder verloren aan zelfdoding. Dit werk werd onder andere bekroond met een Studenten Oscar en een Prix Jeunesse.

De documentaire wordt geproduceerd door Stepping Stone (o.a. documentaire Moordtieten die een Tegel nominatie ontving). Spijtmoeders heeft een ontwikkelingsbijdrage ontvangen van het NPO-fonds. De VPRO is voornemens de documentaire uit te zenden in 2023 op NPO2.

Foto: Milou Gevers (credits: Dirk-Jan van Dijk)