Stepping Stone ontwikkelt dramaserie ‘De Nieuwe Eeuw van Ajax’ over de turbulente jaren van een topclub

Producent Stepping Stone ontwikkelt een 4-delige factual dramaserie over de turbulente jaren binnen Neerlands grootste voetbalclub Ajax. De serie vertelt het ontluikende verhaal van het mythische Ajax van ’95 dat terechtkomt in een dramatische neergang, waardoor alles binnen de club op scherp wordt gezet. Door de ogen van (fictieve) betrokkenen laat de serie de opzienbarende gebeurtenissen zien die bij elke Nederlander nog vers in het geheugen liggen. De Nieuwe Eeuw van Ajax is gebaseerd op het gelijknamige boek van Menno de Galan (2022).

1995 is hét topjaar van voetbalclub Ajax: ze worden landskampioen, winnaar van de Champions League en veroveren de wereldbeker. Niemand kan meer om Ajax heen. Maar daarna stort alles als een kaartenhuis in. De moeizame beursgang, het kille, peperdure nieuwe stadion, de strijd tussen Van Gaal en Cruijff en de slechte prestaties van het nieuwe elftal zorgen niet alleen voor financiële problemen, maar ook voor hevige onvrede bij de achterban. De supporters voelen zich berooid. Ajax lijkt niet meer van de Amsterdammers.

Vereniging of bedrijf? Kweekvijver of topclub? Cruijff of Van Gaal?

In het boek De Nieuwe Eeuw van Ajax schetst de Galan – Ajacied in hart en nieren – het waargebeurde verhaal van de topclub de jaren na ’95. Aan de hand van verschillende gebeurtenissen en gesprekken met betrokkenen brengt de Galan de machtsstrijd binnen Ajax en de zoektocht naar identiteit in kaart. Een strijd die niet alleen op het veld, maar ook in bestuurskamers en vergaderzalen werd uitgevochten. In de serie wordt dit unieke en uiterst fascinerende verhaal verteld vanuit de perspectieven van de Boardroom, de F- side, de perstribune en natuurlijk vanaf het veld. De diepgewortelde interne crisis binnen Ajax wordt blootgelegd. Dit zijn spanningen die vandaag de dag nog voelbaar zijn. De Nieuwe Eeuw van Ajax is boven alles een verhaal over veerkracht en hoop.

Het creatieve team van deze serie bestaat uit Timo Ottevanger, Marlies van Amerongen, Mijntje van Saane, Marc Linssen en Menno de Galan.