Susanne Groen en Marlies van Amerongen lanceren een nieuwe casting-app ter verbetering positie day players

Capital Green, opgezet door Susanne Groen en Marlies van Amerongen, lanceert eind 2023 ‘The Green Room’ – een nieuwe, toegankelijke online database voor day players waar acteurs, casting directors en producenten gebruik van kunnen maken.

Producent Marlies van Amerongen (Stepping Stone) en casting director Susanne Groen (Groen Casting) bedachten samen The Green Room. Een online database die de selectie van day players automatiseert. Door middel van deze data driven oplossing, wordt de zichtbaarheid van day players bevorderd en het proces van casten voor zowel de regisseur, producent als casting director verbeterd.

Van Amerongen: “Zoals iedereen binnen de sector weet, bestaat de cast van een dramaserie voor een groot deel uit day players. Hoewel deze rollen erg belangrijk zijn, slokken randzaken enorm veel tijd op. Denk aan het twisten met agenten over fees en uitonderhandelen van te grote contracten voor de rol. Dat moet veel beter kunnen, dachten Susanne en ik.”

Groen: “Het casten van day players gaat veelal samen met weinig tijd en een specifieke beschikbaarheid. Daardoor is er niet de rust om alle opties goed te onderzoeken. Het idee dat iedereen die in aanmerking komt voor de rol kan reageren via de app is niet alleen een grote winst voor casting directors, maar ook voor de inclusiviteit binnen het project.” 

Het doel van The Green Room is een betere en eerlijker marktpositie voor de day players op fictieprojecten, onder meer door gelijke presentatie en een gestandaardiseerd contract. De kwaliteit van de database wordt bewaakt door de casting directors. Zij bepalen wie er toegang toe heeft. Hierbij wordt nauw samengewerkt met verschillende organisaties binnen de branche.

The Green Room heeft ontwikkelingsbijdragen ontvangen van CFAP. Digitaal creatief bureau Unc Inc staat aan de wieg van de online innovatie en werkt aan de verdere optimalisatie van de app. Er zijn gesprekken gevoerd met de diverse stakeholders zoals brancheorganisaties, NAA, casting directors, producenten en acteurs.

Eind 2023 wordt The Green Room gelanceerd, op zowel de Nederlandse als Belgische markt.

Susanne Groen en Marlies van Amerongen